Etter at bildene var i orden ble papirene, en helt forjævlig stor bunke, fylt ut og sendt til det lokale immigrasjonskontoret. Siden jeg skulle ha det spesielle "Class C"-visumet måtte papirene sendes til Dar es Salaam, og det var her problemene oppstod. Selv om de har datamaskiner, scannere og internett MÅ det sendes per post. Tiden gikk, og intet visum dukket opp. Det er tydeligvis også forbudt for de lokale immigrasjonsfolkene å ringe sjefen i Dar, så her var det bare å smøre seg med tålmodighet.
I september kom Marion og sendte inn samme papirhaugen. Nok en gang var responsen laber. Ingen visum kom i retur. Dette er jo en smule bittert når man har betalt $550 hver, og et slikt visum gir store avslag på turer i nasjonalparker (Mt.Meru, Kilimanjaro, safari). Så bittert var det at jeg tok saken i egne hender. En fredags morgen like før jul tok jeg bussen til Dar es Salaam. elleve timer på tidvis horrible veier før jeg tok natt på et svett og klamt hotellrom uten fungerende luftkondisjonering.
Neste dag gikk turen til immigrasjonsmyndighetenes høyborg i den tidligere hovedstaden. Her møtte jeg den kanskje sureste og minst serviceinnstilte mannen jeg har møtt i hele mitt liv. Her følger et lite utdrag av den særdeles lite fruktbare samtalen vi hadde:
Arne: I have applied for a Visa (six months ago), but have not yet recieved it.
Sur mann: So? (ser surt på undertegnede)
Arne: Can you help me?
Sur mann: (Huffer og akker seg) what do you want me do to? (slår ut med hendene og ser ut som en fordømt idiot)
Arne: Try to find me application in the data system?
Sur mann: (grynter og ser, om mulig, enda surere ut): ber meg vente.
Samtale slutt.
Fikk omsider kontakt med en person i naboskranken. Ble sendt frem og tilbake, opp og ned og rundt overalt. Til slutt havner jeg på "kontoret" hvor de behandler visumsøknader. Det var kort sagt et stort bord hvor papiret fløt, og to personer dasket løs med innvilget-stempelet sitt uten å så mye som se på søknadene. Så mye for korrekt blåfarge på passbildene...
Dette er kontoret hvor visumsøkander blir behandlet...
Her møtte jeg, om ikke annet, en serviceinnstilt person. Det viste seg at søknaden til Marion lå inne i systemet, og etter litt starthjelp fra meg ble den skrevet ut. Min søknad var sporløst forsvunnet. Å ta en telefon til kontoret i Moshi var tydeligvis altfor vanskelig, ja nær sagt umulig, dette måtte jeg ordne opp i selv!
På dette tidspunktet var tålmodigheten min relativt tynnslitt, og det var svært nærme jeg fulgte i French/Molands fotspor og ble drapsmann i Afrika. Heldigvis for både min egen og funksjonærenes skyld måtte jeg skyndte meg til bussen. Etter fire timer med sure menn, kø og problemer på immigrasjonskontoret var de tolv timene med buss å anse som luksus.
Jeg hadde gitt opp alt som heter visum. Men plutselig hadde det lokale kontoret her i Moshi fått det for seg at de alltids kunne prøve å sende papirene på nytt (hvorfor de ikke gjorde dette for fem-seks måneder siden er for meg uforståelig), og jaggu dukket det ikke opp et vakkert nytrykket visum Class C her om dagen!
Når jeg egentlig ikke trenger det lenger, så kom det jaggu meg. O lykke!
Enkelte observante lesere vil legge merke til at dette visumet tilhører en Arne Kjell Berg. Dette har en enkel, dog ikke så veldig bra, forklaring. I Tanzania har alle tre navn. Et fornavn etterfulgt av farens fornavn og deretter familienavnet. At utlendinger kan ha bare to navn er utenkelig, og således ikke mulig å gjennomføre. Tre navn er absolutte minimum, så da måtte jeg ta navnet til sjølen som mellomnavn. Det kunne dog vært verre, jeg er sammen med en frøken som heter "Marion Arnt", et navn jeg personlig synes klinger svært dårlig.
At mitt visum er gyldig i kun ett år mens Marions er gyldig i to år, på tross av at vi har fyllt ut helt likt og betalt samme sum, er også et aldri så lite mysterium. Dessverre er jeg såpass lei av lokalt byråkrati nå, at det får forbli et mysterium...
A
22.feb