De første 4 ukene jeg var her jobbet jeg som frivillig på et barnehjem, men jeg skjønte fort at dette ikke var et sted jeg kunne være i opptil 8 måneder. Å leke med søte, små barn er koselig det altså, men jeg følte ikke at jeg utgjorde noen forskjell her, og det var nettopp det jeg hadde et ønske om å gjøre. Utgjøre en forskjell! Ikke bare her og nå, men også på lang sikt. Er jeg for ambisiøs? Det er meget mulig. Men denne sjansen er jeg villig til å ta. Og nå er jeg i godt i gang med et prosjekt som er totalt annerledes enn det alle de andre her på Hostel Hoff driver med.
I mitt nye prosjekt står jeg så og si på egne bein. Jeg er en del av en kvinnegruppe som heter Minjeni Women Group. Denne gruppen jobber for kvinner og barn i en liten og meget fattig landsby som heter Shimbwe. Minjeni har som mål og fremme helse og utdanning, samt å minske fattigdom blant landsbyens innbyggere. Mitt første møte med Minjeni Women Group var på deres ukentlige ”business meeting” for et par måneder siden. Jeg skjønte fort at her kommer jeg ikke til å få arbeidsoppgavene levert i fanget, slik som vi ofte er vant til når vi er ny i en jobb hjemme i Norge. Her var alt helt annerledes. Organiseringen og administrasjonen var meget svevende, og jeg tror kanskje at uansett hva jeg hadde foreslått å jobbe med hadde de vært over seg av begeistring. ”Oh, Mariam, you are very good, God bless you. Three bigi claps!” (også klapper de tre ganger i hendene).
Så hva gjør man? Hva kan man gjøre som faktisk kan være til hjelp for disse fattige menneskene? Jeg hadde mange ideer, som å ta HIV/Aids-tester, diabetes-tester, malariatester osv. Men dette er ting som innebærer blod, noe som slett ikke er min sterkeste side. Jeg landet altså på å prøve å gjøre noe for barna. Og eneste måten å nå ut til alle barna på var rett og slett og besøke hvert eneste hjem i Shimbwe som har barn mellom 0-18 år. Jeg laget en spørreundersøkelse for å kartlegge forhold som omhandler helse, hjem, skole og familie, og var klar for å besøke de omtrent 1200 barna som bor her.
Nå har jeg vært her oppe i 3 uker og besøkt 163 familier og i underkant av 500 barn. Bare turen med daladala (Tanzanias kollektivtransportmiddel) opp til denne landsbyen er et kapittel for seg selv. Etter langt om lenge og brattere enn bratt kommer vi fram til denne landsbyen som ligger i den frodige regnskogen ved foten av Kilimanjaro. Forholdene her oppe er så primitive at jeg vet ikke en gang hvor jeg skal starte. De har bare én vei det er mulig å kjøre bil på, størsteparten av landsbyen ligger langs smale stier som snirkler seg hit og dit og opp og ned i den tette regnskogen. Husene deres er laget av pinner og gjørme. De har ikke golv, mange av dem har ikke senger og taket består av hullete blekkplater. Dette betyr at de ofte sover i våt og klissete gjørme i regntiden. Kjøkkenet deres består av et bål og de fleste familiene har 1 eller 2 måltider pr dag. Mange av familiene har en egen bygning som er en kombinasjon mellom kjøkken og fjøs, men enkelte har kun ett hus og da sover de altså i bålrøyk og kuskit.
Mon tro om de får sprø svor på ribba si på dette kjøkkenet?
De lokale ler og synes det er meget pinlig og la den fisefine Å-fruen benytte seg av toalettene deres.
Et meget sjeldent syn, denne familien er så heldig at de har et eget sted å dusje.
For å få ta denne spørreundersøkelsen er jeg avhengig av å ha med meg lederen for landsbyen. Han er i likhet med de aller fleste andre her ikke i stand til å kommunisere på engelsk. Derfor må jeg også ha med meg en oversetter. Oversetteren min er en godt voksen mann og bærer klengenavnet ”Masai”. Dette fordi han er landsbyens høyeste mann. Med sine lange, tynne bein i utslitte dressbukser og med et ganglag som vitner om hengslete kroppsdeler minner han meg om min morfar, Kåre. Engelskkunnskapene hans er kanskje på linje med en 6. klassing, og kombinert med min rustne trønderengelsk så det er ofte jeg i frustrasjon må telle til ti eller banne på norsk og innse at jeg kommer ikke til å få med meg alle detaljene her oppe.
Masai langer ut i et imponerende tempo til å være afrikansk.
Til tross for ekstrem fattigdom er de utrolig gjestfrie i dette landet. Og det er ubeskrivelig vanskelig å ta imot det de serverer når du vet at de selv ofte må gå sultne til sengs. Men så er det så uendelig uhøflig å takke nei også, så man har i grunn ikke noe valg. Og et annet interessant punkt er at undertegnede har ei fortid som forholdsvis ”matvann”. Og jeg sier fortid, fordi jeg nå spiser det aller meste. Det aller meste i et vanlig, norsk kosthold vel og merke. Så når de serverer meg noe som ligner en krysning mellom en råtten potet og en fordervet sylte, og det du skal svelge det ned med er ”hjemmekultret” melk med en odør som kan legge en elefant i koma, ja da kan det hende man angrer seg litt på at en absolutt skulle reise ut i verden og lære seg å sette ting i perspektiv. Men så er det akkurat i dette øyeblikket man lærer det også. Så mens dere hjemme i Norge bruker energien deres på å irritere dere over halvnakne fotballfruer, svindyre designerklær til barn og julekalendre til tusenvis av kroner og jeg sitter i Shimbwe griner på nesa til det jeg får servert, er det mange i denne fattige landsbyen som lurer på hvordan de skal klare å skrape sammen nok penger til årets eneste kjøttmåltid – julemiddagen.
Så hva kan jeg gjøre for disse barna når undersøkelsen er ferdig? Det er et meget godt spørsmål som det er litt vanskelig å svare på. Og enda vanskeligere er det å velge ut hvem man vil hjelpe. Aller helst vil jeg hjelpe alle sammen. Aller helst vil jeg at alle barna i Shimbwe skal få lov til å spise seg mette hver dag, ha ei seng å sove i. Aller helst ville jeg at alle familiene i det minste skulle få tette tak på husene sine, så de slapp å svømme i gjørme når det regner. Men dette er alt for store prosjekter som jeg verken har tid eller penger til å gjennomføre. Det som det derimot er mulig å gjennomføre er:
- å kjøpe briller til den 10 år gamle jenta som nesten ikke ser noe
- å ta med den lille gutten med navlebrokk til sykehuset og undersøke om han må operere
- å ta med jenta med cerebral parese til en klinikk med kvalifisert personell slik at hun for eksempel kan få en rullestol å sitte i, i stedet for å bli stuet vekk i et mørkt hus døgnet rundt
- å reparere symaskina til den nyutdannede syersken så hun kan få en jobb å leve av
- å bygge hus til noen av de som er hjemløse/har hus som er falleferdige
(Dette er bare eksempler på ting jeg har vært borti, og som jeg muligens kan få gjort noe med. Ettersom jeg ikke har besøkt alle familiene enda, vil det sannsynligvis også dukke opp andre ting jeg synes jeg må gjøre noe med. Og kanskje noe havner høyere oppe på ”prioriteringslista” enn de tingene som er nevnt her nå.)
Å bygge et hus som de har der oppe koster mellom 5-10 000 norske kroner. Jeg har allerede besøkt 10 familier som ikke har eget hus å bo i. De bor enten hos foreldre eller leier av en nabo som når som helst kan komme og kreve huset sitt tilbake.
Navlebrokk
Jenta med cerebral parese.
En bestemor, hennes barnebarn og en ku bor i dette huset. Et hus som gir heller sparsomt med ly under regntiden...
En hjemløs familie på fire.
Det er to ting som avgjør hva og hvor mye jeg får gjort her. Det ene er at jeg rett og slett blir nødt til å rangere alle situasjonene jeg er borti etter hva jeg mener det er mest viktig å få gjort noe med. Og det andre er hvor mye penger man har til rådighet. Og det er her alle dere hjemme i Norge skal få muligheten til å hjelpe meg! Jeg har opprettet en egen konto som det går an å gi et lite bidrag til. Ingenting er for lite og ingenting er for mye. Jeg ønsker at alle som egentlig hadde tenkt å kjøpe en julegave til meg, heller setter beløpet de hadde tenkt å bruke inn på denne kontoen. Jo mer penger jeg klare å samle inn, jo flere kan jeg hjelpe. Målet mitt er å få bygge minst 5 hus. I tillegg til å gjøre diverse annet ”småtteri”. Dette betyr at jeg trenger minst 50 000 kr. Så da gjenstår det bare å se om nordmenn allerede har brukt opp alle pengene sine på julegaveshoppingen, eller om noen kanskje vil droppe en av posene med Nidars Julefavoritter og heller gi en 50-lapp til fordel for hjemløse i Shimbwe. Jeg må gjøre all jobben, men du kan bli med å spleise slik at jobben kan gjennomføres! Kontonummeret er 4260 72 09299.
Fordelen med å gi penger til dette prosjektet framfor noen av de andre tusen veldedighetsorganisasjonene som skriker etter pengene deres er at du kjenner meg, du vet atpengene går uavkortet til det de er ment for, og jeg lover deg at du får se resultatet i form av fotografier om noen måneder!
Marion