Tirsdag syvende januar var ti nordmenn klare for en av sine større utfordringer. Vi befant oss ved Machame Gate, en inngangsport til Kilimanjaro National Park. Inngangsporten til Afrikas tak, vulkanen Kilimanjaro som ruver flere tusen meter over omkringliggende områder. Afrika høyeste fjell og en av "seven summits" (høyeste fjell på hvert kontinent), var altså målet for den "avslappende" ferieturen våre kompanjonger hadde valgt. Det var ingen tvil om at alle var spente, kanskje foruten Marion som visste hva hun gikk til siden hun besteg toppen for et drøyt år siden, og noe nervøse før denne litt uvanlige toppturen.
Ekspedisjonsdeltagerne:
b.f.v: Kari Vagstein, Marius Male, Arne Berg, Leif-Georg Bye, Erik Berg, Vetle Vintervold
f.f.v: Marion Steigedal, Håkon Kvam, Stein Ola Lund, Ingeborg Berg
Første dag gikk vi fra Machame Gate til Machame camp. 12 kilometer rolig
labbing og, vips, så var vi oppe på cirka 2800 meter over havet. Høyere
enn Galdhøpiggen og med det en solid personlig rekord for flesteparten i
følget. Stemingen var upåklagelig, motivasjonen høy og alle var
fortsatt ved godt mot. Ikke minst var vi alle imponerte over porterne
(vi hadde cirka tre hver) som hadde løpt oppover og satt opp telt,
ordnet mat og gjort alt klart for oss turistene.
Eget mattelt med treretters (om man regner det obligatoriske popcornet som en forrett) middag er ikke dårlig når man er "i mårken".
Dag to gikk også i tregt tempo, eller polepole som det heter på kiswahili. Det er det det handler om, om man ønsker å unngå høydesyke. Gå sakte, drikke mye. Leif-Georg satte en imponerende rekord denne dagen, da han markerte territorium 13 ganger på fem timers marsj. Slå den! I krabbegir ankom vi Shira Camp, oppkalt etter én av de tre vulkanene som utgjør Kilimanjaro-massivet, på 3800 meter over havet. På en slik høyde begynner man å merke mangelen på oksygen, noe flere fikk erfare når de småjogget til toalettet. Syre!
Det høres kanskje litt kjedelig ut å gå korte etapper i skilpaddetempo, men man kommer fort inn i rytmen. Opp senest klokken seks, i seng før åtte. Gå. Drikke. Gå. Spise. Gå. Drikke. Gå. Med allsang, vitser og mer eller mindre gode historier gikk tiden fortere enn man skulle tro.
På tredje dag var det omsider på tide å kjenne skikkelig på høyden.
Stien gikk fra Shira Camp opp til Lava Tower på cirka 4600 m.o.h. før vi
labbet ned til Barrance på knappe 4000. Det var på denne etappen vi
begynte å møte motstand i form av høydesyke. Flere fikk mindre symptomer
på høydesyke, en gjennomgikk en real tarmtømming mens jeg selv satte en
bunnsolid norgesrekord i hodepine. Ja, faktisk hadde nok hodepinen
kvalifisert til en plass i Guiness rekordbok, men nå er det ikke helt
min stil å syte over slikt småtteri. På Lava Tower trosset jeg de
vanvittige smertene kroppen ble utsatt for og klatret til toppen av
lavatårnet, en steinkoloss som ruver 100 meter over området rundt. Stein
Ola og Marion var også med på denne avstikkeren, en avstikker som i
ettertid står frem som et av høydepunktene på turen. Går du
Machame-ruten MÅ du ta denne ekstraturen!
To fornøyde tindebestigere.
På fjerde dag våknet vi til triste nyheter. Ekspedisjonsdeltager Kvam måtte kaste inn håndkleet. Magen var lite samarbeidsvillig og å fortsette turen ville vært pur idioti og kunne gitt alvorlige følger. Heldigvis valgte Håkon å overse guidens råd om å gå videre. En klok avgjørelse, men den satte sitt preg på dagsetappen i form av lunken stemning. At flere andre også begynte å slite litt gjorde også sitt. Høyden gjorde at de i litt mer moderat fysisk form valgte et roligere tempo enn de aller sprekeste. På tross av sykdom, utslitthet og misnøye kom vi oss opp legendariske Barranco Wall (en snirklete sti hvor man opptill flere plasser må hjelpe til med armene for å komme seg opp) og helt frem til base camp - Barafu på 4600 m.o.h. Frem klokken fire, middag klokken seks og beskjed om at vi ville bli vekket klokken ti. Det var klart for toppstøtet
Guiden Antipasi loset gruppen mer eller mindre trygt frem til Barafu camp.
Klokken er 23.00 på fjerde dag. Vi har sovet fire timer. En helt særegen stemning råder. Vi er åtte spente ekspedisjonsdeltagere (Vetle har valgt å ikke prøve på grunn av kraftig høydesyke), som gjør oss klar for siste kraftanstrengelse. Med et tempo som ville fått skilpadder til å le, tusser vi ivei i mørket. Med tredve korte skritt i minuttet skulle man tro det var overkommelig, men luften er såpass tynn at det likevell pustes tungt. Litt for tungt for en forkjølt Erik. Han snur etter en og en halv time. Syv personer, som snart deler seg i flere grupper. Jeg går i front sammen med Marion, Stein Olav og Marius.
Før høydesyken slo til for fullt.
Mørkt. Kaldt. Tungt. Ser på hælene til personen foran. Puster, inn, ut, inn, ut. Uten dype innpust kommer hodepinen og kvalmen momentant. Eneste lys er lyskjeglen fra hodelykten. Høyre fot frem. Pust inn. Venstre fot frem. Pust ut. Hvorfor gjør jeg dette? Hva gjør at jeg med viten og vilje stadig tar nye steg som jeg VET fører meg mot mer høydesyke?
I halv seks-tiden, etter drøye seks timer monoton gåing og pusting oppover fjellveggen, får jeg første smak av belønning. Vi ser hodelykter fra folk som går Marangu-ruten. Vi nærmer oss kraterkanten! Kvart på seks ankommer kvartetten Stella Point. Vi er oppe på toppen av krateret! Det er fortsatt en liten times gåtur til høyeste punkt, men nå VET vi at vi klarer det. Selv om kroppen er sliten og hodet er tomt, så føles det godt. Halv syv står vi på Uhuru Peak. Afrikas høyeste topp. I øst, over nabotoppen Mawenzi har vi utsikt til en nydelig soloppgang. I vest ser vi lillesøster Mount Meru. Foran oss ser vi det grønne skiltet som viser at vi har nådd toppen. Det føles godt, selv om man er sliten, trøtt og lei. Litt som å komme i mål etter en 5-mil på ski. Man føler lettelse, men orker ikke juble.
Marius, undertegnede, Stein Ola og Marion på 5895 meter over havet.
På vei ned møter vi først Kari som har havnet i et lite vakum. En irriterende frisk og opplagt Stein Ola blir med til toppen en gang til, høy på adrenalin løper han som en vårkåt kalv over snøen. Vi tre andre fortsetter nedover. Lengre ned i lien når vi igjen Ingeborg. Hun nådde Stella Point. Godt jobbet og et bevis på at man behøver ikke være i superform for å gå Kilimanjaro, bare man er sta nok. I ni-tiden kommer vi ned til Barafu. Får høre at Leif-Georg trosset gjenstridig neseblod og gryende lungeødem i kampen mot Kili. Han ofret blod, svette og tårer. Belønningen var å nå Stella Point, et bevis på at man har overvunnet høyden og nådd Afrikas tak. Vi tok oss en fortjent pust i bakken før det ble brunch og videre marsj nedover fjellet. Alle ivrige etter å komme i mer oksygenrik luft, vel, foruten Stein Ola som gjerne ville ta en tur til på toppen. Respekt!
42 personer (seks guider, tre kokker og 32 bærere) hadde vi til å hjelpe oss, ti turister, til toppen. Dette er heltene på Kilimanjaro.
For fem år siden oppholdt jeg meg i Moshi i drøye tre måneder. Jeg hadde ikke penger til å bestige det fordømte fjellet som stod og gliste til meg hver dag. Dette opplevdes utrolig irriterende, og siden den gang har ikke jeg og Kili vært særlig gode venner. Nå, fem år senere, har jeg endelig gjort det. Jeg har vært på toppen av Kilimanjaro og kan slå meg til ro med at jeg aldri mer behøver å gjøre en slik tur igjen.
Takk til mine ni turkompiser, 42 hjelpere og Kilimanjaro for en uforglemmelig tur.
A
18.jan
PS vi brukte selskapet African Scenic Safaris (http://www.africanscenicsafaris.com/), om noen ønsker råd/tips/hjelp i forbindelse med safari eller Kilimanjaro-tur er jeg behjelpelig.